Logo lojtland PORTALEN med kontur

Ringridning i Løjt

Historie

Ringridning er en sønderjysk tradition, som oprindeligt stammer fra gamle ridderturneringer i middelalderen. Her var ringridning en populær underholdning for de europæiske konge- og fyrstedømmer. Den var en behagelig og ufarlig konkurrence i forhold til de ellers barske ridder-kampe, hvor der blev kæmpet med livet som indsats. Det var Christian III og hans søn Frederik II som i 1500-tallet indførte og ændrede ridderkampen til en fredelig rytterdyst. Ringridning var i sit tidlige stadie en rytterdyst over flere dage med deltagelse fra Europas kongehuse og fyrstedømmer. Siden hen har ringridning taget den form som vi kender i dag, hvor der udover rytterdysterne i galjerne også er teltfest, musik og tivoli. Ringridder traditionen er bevaret i store dele af Slesvig-Holsten, Sønderjylland, Bornholm, Amager og på Walcheren i Nederlandende. Det er altså ikke kun Sønderjylland der afholder traditionen tro ringridning hvert år, dog er det der traditionen er mest udbredt. Turneringerne starter i maj i de mindre landsbyer og kulminere med de store ringridninger i Aabenraa og Sønderborg i juli med ryttertal på op i mod 400deltagere. For at det igen munder ud i de lokale ringridninger helt frem til midt i september. 

 

Ringridning går i alt sin enkelthed ud på at fange flest såkaldte ringe. Rytteren med de fleste antal ringe vinder titlen som pladsens konge, og de resterende ryttere bliver derefter placeret ud fra antallet af ringe og alder. Sker det at to eller flere ryttere har det samme antal ringe, skal der ske en omridning. Her rider man til den sidste rytter mister ringen, det man vil kalde ”stikker forbi” og rytterne bliver så placeret efter hvem som mistede ringen først og sidst. Typisk rider man i alt 24gange gennem banen, også kaldet galjen, i to hold med 1 ekstra prøvegang der dog ikke tæller med i det samlede antal ringe. Ringridning indleder oftest med et rytteroptog gennem byen for dysterne kan starte i galjerne.

Løjt ringridning startede i 1896, og har altså over 100år på bagen! Det er byfest som afholdes over 2dage 3. weekend i maj, med rytterdyster i galjerne både lørdag og søndag, grisefest lørdag aften i teltet, musik, underholdning, pølser og øl samt meget mere! Der er noget for både store og små!

historie
lille hest med krans[1]